»» بیاموزیم:
وکالت در قانون اساسی: طبق اصل 35 قانون اساسی در همه ی دادگاه ها، طرفین دعوا حق دارند برای خود وكیل انتخاب نمایند و اگر توانایی انتخاب وكیل را نداشته باشند،باید برای آنها امكانات تعیین وكیل فراهم گردد، بنابراین داشتن وكیل و انتخاب آن، در تمام امور دعاوی (اعم از حقوقی و كیفری) و در تمام دادگاه های كیفری و حقوقی حق اصحاب دعواست و نه تنها از اِعمال این حق نمی توان ممانعت نمود بلكه عدم حمایت در اِعمال این حق، مخالف قانون اساسی می باشد. وکیل را هم برای پرونده های کیفری میتوان انتخاب کرد هم در پرونده های حقوقی اما معمولا در تحقیقات مقدماتی که در دادسرا انجام میشود وکیل پذیرفته نمیشود دلیل آن روشن است زیرا دادسرا در تحقیقات مقدماتی بخود متهم کاردارد ومی خواهد اظهارات او را که در کشف جرم موثراست بشنود لذا اگر می خواهید در پرونده های کیفری وکیل بگیرید بعد از صدور کیفر خواست دادسرا انتخاب کنید.
آشنایی با بعضی مفاهیم وکالت:
وکیل قراردادی: وكالتی را می گویند كه اشخاص شخصاً وكیل خود را انتخاب می نمایند.
وکیل معاضدتی: کسانی که قدرت پرداخت حق الوکاله در امور مدنی را ندارند میتوانند از کانون وکلاء تقاضای معاضدت نمایند. بر همین اساس در کانون وکلا تشکیلاتی به منظور بررسی درخواستهای معاضدت برپا شدهاست. به موجب آیین نامه قوه قضاییه در آن دسته از دعاوی که بیش از پنج میلیون تومان ارزش داشته باشد، حضور وکیل اجباری است. هریک از طرفین دعوا که توان مالی بستن قرارداد با وکیل را ندارد میتوانند با مراجعه به کانون وکلای دادگستری تقاضا کنند که به وی وکیلی معرفی کند. آن وکیل به رایگان برای او وکالت مینماید.
وکیل تسخیری: در جرائمی كه مجازات آنها حسب قانون، قصاص نفس، اعدام، رجم و حبس ابد می باشد چنانچه متهم شخصاً وكیلی معرفی ننماید، تعیین وكیل از طرف دادگاه رسیدگی كننده، الزامی است، كه به چنین وكیلی وكیل تسخیری می گویند.