»» بیاموزیم:
پارک علم و فناوری چیست: پارک علم و فناوری سازمانی است که به وسیله متخصصان حرفهای اداره میشود و هدف اصلی آن افزایش ثروت جامعه از طریق تشویق و ارتقاء فرهنگ نوآوری و افزایش توان رقابت در میان شرکتها و مؤسساتی است که متکی بر علم و دانش در محیط پارک فعالیت میکنند. برای دستیابی به این هدف، یک پارک علمی با ایجاد انگیزش و مدیریت جریان دانش و فناوری در میان دانشگاهها، مراکز پژوهش و توسعه، شرکتهای خصوصی و بازار، ایجاد و رشد شرکتهای متکی بر نوآوری را از طریق مراکز رشد و فرآیندهای زایشی تسهیل مینماید. پارکهای علمی همچنین خدماتی با ارزش افزودهٔ بالا و فضاهای کاری و تأسیسات مناسب و کیفی به مؤسسات مستقر در پارک ارائه مینمایند. در تعریفی دیگر در مورد پارک فناوری آمده است: پارک فناوری واحدی است که:
- با مؤسسات آموزشی و پژوهشی در ارتباط است.
- زیرساختها و خدمات پشتیبانی، خصوصا مستغلات و فضاهای اداری را برای واحدهای تجاری فراهم مینماید.
- وظیفه انتقال فناوری را بر عهده دارد.
- وظیفه توسعه فناوری را بر عهده دارد.
پیشینه پارک علم و فناوری: عدم تکمیل زنجیره ساختاری صنعت و دانشگاه، یکی از موانع توسعه علمی و اقتصادی کشورها است. این امر موجب پیدایش شهرکها و پارکهای علم و فناوری از دهه ۱۹۶۰ ابتدا در آمریکا و پس از آن در دیگر کشورهای جهان گردید که در ابعاد مختلف و با طیف گسترده ای از شرح وظایف به عنوان حلقه ای از زنجیره اقتصاد مبتنی بر فناوری توسعه یافتند. در ایالات متحده نامهای؛ پارک فناوری، پارک تحقیقاتی یا پارک تحقیقات فناوری به کار میرود، اما در بریتانیا و برخی ارز کشورهای اروپایی اصطلاح پارک علمی رایجتر است. در فرانسه نیز عبارت قطب فناوری بسیار کاربرد دارد.
امروزه پارکهای علمی، تحقیقاتی و فناوری نقش بسیار عمدهای در پیشبرد اقتصاد جهان ایفا میکنند. پارکهای علم و فناوری علاوه بر امکان فعالیت شرکتهای کوچک و متوسط دانش محور و کارآفرین در یک محیط اقتصادی، بستر لازم را جهت انتقال و توسعه فناوری،تولید با ارزش افزوده بالا، جذب سرمایهگذاری خارجی و ورود کارآفرینان و واحدهای صنعتی به بازارهای جهانی را فراهم مینماید.
خدمات پارکهای علم و فناوری:
- خدمات عمومی: اسکان، دسترسی به تلفن و دورنگار، کارپردازی و خدمات دبیرخانهای، امکان استفاده از اتاقهای کنفرانس، تجهیزات سمعی و بصری و سرویس رفت و آمد.
- خدمات اطلاع رسانی: کتابخانه، اینترنت، مراکز اطلاعرسانی و نرمافزارهای مهندسی
- خدمات مشاورهای و آموزشی: مشاورههای مدیریتی، مالی و بازرگانی، خدمات حسابداری و حقوقی، برگزاری سمینار و یا دورههای آموزشی مورد نیاز برای شرکتهای نوپا.
- خدمات فنی و تخصصی: ارائه خدمات فنی مهندسی، استفاده از امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی نظیر آزمایشگاه صنایع غذایی، بیوتکنولوژی، شیمی، مواد و سرامیک، برق و الکترونیک، مکانیک، کارگاه ماشین ابزار و پایلوتهای تولید محدود.
- خدمات مالی و اعتباری: تسهیل امکان استفاده از اعتبارات خدماتی و تحقیقاتی، شناسایی منابع مالی و جذب سرمایهگذاران، تسهیل در جذب اعتبارات مصوب طرحها و پروژههای تحقیقاتی.
- ثبت اختراعات: در پارکها و شهرکهای علمی و فناوری این امکان به سادگی فراهم است که حاصل ابداعات و نوآوری های پژوهشگران به نام خود آنان ثبت و حقوق آنان محفوظ بماند.
معیارهای مکان یابی پارکهای علم و فناوری: محلی که برای احداث این پارکها انتخاب میشود، باید دارای شرایط معینی باشد که مهمترین آنها از این قرارند:
- وجود ساختار علمی و فنی مناسب: ساختار علمی و فنی مناسب بیشتر به وجود دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی در منطقه بستگی دارد.
- وجود زیرساخت صنعتی و اقتصادی مناسب: تحقق این شرط تابع وجود شرکتها و مؤسسات صاحب فناوری بالا و یا شرکتهای معمولی طالب فناوری بالا است.
- وجود سطح زندگی مناسب: تحقق این شرط منوط به وجود شبکههای حمل و نقل (نزدیکی به فرودگاه، مترو یا اتوبان)، شبکههای مخابراتی، فعالیتهای فرهنگی و هنری و آموزشی است.
- وجود منابع لازم برای تأمین نیروی کار متخصص و پشتیبانیکننده، نزدیک بودن به بازارهای منطقهای، ملی و حتی بین المللی.
پارک های پژوهشی: پارک پژوهشی یا تحقیقاتی به مجموعهای گفته میشود که از طریق فراهم آوردن و ارائه زمین، تأسیسات زیربنایی، آزمایشگاهها و کارگاههای پژوهشی متمرکز و تسهیلات قانونی، موجبات اجتماع واحدها، شرکتها و مؤسسات تحقیقاتی را در یک فضای متمرکز فراهم مینماید. این مجموعهها معمولاً در مجاورت قطبهای دانشگاهی و یا قطبهای صنعتی و اقتصادی شکل میگیرند، و ضمن ایجاد فضای مناسب جهت انجام پژوهشهای کاربردی و تجاریسازی نتایج آن، موجبات رشد تحقیقات را فراهم میسازند. همافزایی ناشی از مجاورت فیزیکی این واحدها و کاهش هزینههای سرمایهگذاری اولیه و هزینههای جاری از مزایای این پارکها است.
پارکهای پژوهشی از نظر نوع فعالیت به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
- پارکهای علمی که معمولاً توسط دانشگاهها در فضایی مناسب در نزدیکی دانشگاه برپا میشود و همکاری متقابلی بین صاحبان صنایع مستقر در پارک و دانشگاه به وجود میآید.
- پارک فناوری که معمولاً در نزدیکی قطبهای صنعتی ایجاد میشوند و با هدف گسترش ارتباطات تحقیقاتی صنایع موجود در منطقه با واحدهای پژوهشی دانشگاههای منطقه شکل میگیرند.