»» بیاموزیم:
انرژی زمین گرمایی چیست؟: انرژی الکتریکی زمینگرمایی برقی است که با استفاده از منابع حرارتی ذخیره شده زیر پوسته زمین تولید میشود. تاریخ اولین استفاده از انرژی زمین گرمایی به شاهزاده پیرو گینوری کونتی در ایتالیا بازمیگردد. امروزه بزرگترین نیروگاه زمین گرمایی جهان در منطقه آتشفشانی آبفشانها (The Geysers) در کالیفرنیا واقع شدهاست. تا سال ۲۰۰۸ انرژی زمین گرمایی سهمی کمتر از یک درصد از تولید کل انرژی الکتریکی جهان را به خود اختصاص داده.
نیروگاههای زمین گرمایی با توجه به تکنولوژی در دسترس, هزینه ساخت و موقعیت محل از روشهای مختلفی برای استخراج و تبدیل انرژی زمین گرمایی استفاده میکنند.
نیروگاههای بخار خشک: این دسته نیروگاهها از آبهای داغ موجود در پوسته زمین که معمولاً به صورت بخار به سطح زمین میرسند استفاده میکنند. این بخار مستقیما وارد یک توربین که به مولد وصل شده میشود و از انرژی جنبشی آن برای چرخش توربین استفاده میشود. این روش ابتداییترین روش استفاده از انرژی زمین گرمایی به حساب میآید و برای واولین بار در لاردالرو (Lardarello)در ایتالیا و در سال ۱۹۰۴ به کار گرفته شد. این نوع نیروگاهها با وجود بهرهوری بالایشان آب زیادی را به صورت بخار به همراه مقداری از گازهای مختلف در هوا آزاد میکنند.
نیروگاههای تبدیل به بخار فلش (Flash Steam): در این دسته نیروگاهها از سیالهای با دما و فشار بالا (دمای بالای ۱۸۲ درجه) استفاده میشود. از آنجایی که آب در داخل زمین در تحت فشار بالایی قرار دارد همواره به صورت مایع است. در این دسته نیروگاهها آب بیرون آمده از داخل زمین وارد مخزنی کم فشار میشود. پایین بودن فشار داخل مخزن موجب خواهد شد که سیال موجود در مخزن به سرعت بخار شود. سپس از بخار تولید شده برای چرخاندن توربین استفاده میشود. در صورتی که مقداری از سیال به صورت مایع در داخل مخزن باقی بماند این مایع در مخزن دوم به بخار تبدیل میشود.
نیروگاه سیکل دوگانه: در این دسته از نیروگاهها امکان استفاده از سیال در دمای پایینتر از ۱۸۰ درجه نیز وجود دارد. در این روش آب بیرون آمده از زمین برای گرم کردن سیالی دیگر با دمای جوش پایین مورد استفاده قرار میگیرد. گرمای ناشی از آب داغ سیال دوم را به سرعت بخار میکند و از این سیال برای چرخاندن توربین استفاده میشود. یکی از مزایای این نیروگاهها آزاد نکردن بخار آب در محیط است و از طرف دیگر امکان پیدا کردن منابع زمین گرمایی در دمای پایینتر از ۱۸۰ درجه بسیار بیشتر است و به همین دلیل بیشتر نیروگاههای زمین گرمایی آینده از این نوع خواهند بود.
پتروشیمی: صنایع پتروشیمی (به انگلیسی: Petrochemical industry)، بخشی از صنایع شیمیایی است که فرآوردههای شیمیایی را از مواد خام حاصل از نفت یا گاز طبیعی تولید میکند. امروزه فرآوردههای نفتی علاوه بر مصرف در زمینه سوخت وسایل نقلیه، روغن موتور و غیره، در تهیه بسیاری از قطعات مورد نیاز ساخت وسایط نقلیه، نقش ارزندهای دارد. فرآوردههای نفتی در تهیه سوخت موشکهای هدایت کننده، سفینههای فضایی و ماهوارهها و حتی در ساخت بسیاری از قطعات داخلی آنها کاربرد اساسی دارد. مادهٔ اولیهٔ بیشتر داروها و حتی آنتیبیوتیکها از ترکیبات نفتی مشتق میشود.
|