»» بیاموزیم:
رزومه و تهیه آن: کارنامک یا رزومه به نوشتهای گفته میشود که پیشینه تحصیلی، مهارتی و شغلی و برخی جزئیات زندگی یک شخص در آن درج میشود تا شرکتها و کارفرماها بتوانند با مطالعهٔ ان در مورد استخدام یک شخص تصمیم بگیرند. برای موفقیت در کاریابی، معمولاً تهیه یک رزومه مناسب اهمیت زیادی دارد. درستی نوشتاری و بیغلط بودن رزومه نیز از مسائل مهم تهیه یک رزومه دانسته میشود.
»» بخشها و عناصر رزومه:
- بخش معرفی شخصی: شامل: نام و نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد، وضعیت تاهل، نشانی، شماره تلفن و پست الکترونیکی.
- بخش پیشینهٔ تحصیلی: ذکر دورههای تحصیلی گذرانده، به ترتیب از قدیم تا امروز. دورههای آموزشی و سمینارهایی که در آن شرکت کردهاید نیز میتواند در این بخش ذکر شود.
- بخش مهارتها: ذکر مهارتهای گوناگون از جمله تسلط داشتن یا آشنایی با زبانهای گوناگون، برنامههای رایانهای و غیره.
- بخش متفرقه: شامل توضیح مهارتهای شخصیتی و علاقهمندیهای شخصی.
تعریف بیکار: بیکار در اقتصاد به فردی گفته میشود که در سن کار (۱۵ تا ۶۵ سال) و جویای کار باشد اما شغل یا منبع درآمدی پیدا نکند. کودکان و افراد مسن از آن جهت که قادر به انجام کار نیستند، جزو جمعیت فعال به حساب نمیآیند. زنان خانهدار و دانشجویان نیز اگر جویای کار نباشند، جزو جمعیت فعال شمرده نمیشوند. جمعیت بیکار به تعداد افراد بیکار گفته میشود. بیکار از منظر مرکز آمار ایران، فردی بالای ۱۰ سال است که در هفتهٔ قبل از آمارگیری فاقد کار باشد، و در آن هفته یا بعد از آن آمادهٔ کار باشد و در آن هفته و سه هفته قبل از آن در جستجوی کار باشد. همچنین افرادی که به دلیل آغاز به کار در هفتهٔ آینده یا انتظار بازگشت به شغل قبلی جویای کار نیستند، بیکار محسوب میشوند.
»» علل بیکاری: افزایش جمعیت و کمبود تقاضای نیروی کار، اتوماسیون، مهمترین علل بیکاری هستند. یک عامل مهم بیکاری، افزایش رقابت بینالمللی در صنایعی است که پیشرفت روزافزون غرب بر پایه آن بنیاد نهاده شده بود.
»» انواع بیکاری:
- بیکاری اصطکاکی: در مدت زمان بین دو اشتغال در هنگام تغییر شغل
- بیکاری فصلی: زمانیکه تقاضا برای کاری در فصل مشخصی وجود نداشته باشد؛ مثلاً برخی آموزگاران که در تابستان نمیتوانند تدریس کنند یا کشاورزان و کارگران ساختمانی
- بیکاری پنهان: وقتی است که شخص به کاری مشغول است و منبع درآمدی دارد اما کار او در اقتصاد کشور اثر مثبت ندارد.